Архив за етикет: обувки

Какви са рисковете от ходенето на висок ток

Няма как някой да отрече, че краката и фигурата на жените изглеждат разкошно на високи токчета – този тип обувки значително изтъняват краката. А и определено сте забелязали в какво приповдигнато настроение са дамите, когато излязат по магазините в търсене на перфектните обувки. А и представителите на силния пол одобряват визията на жените на високи токчета.
Но знаете ли, какви са рисковете, които крият този тип дамски обувки? Центърът на тежестта на тялото значително се измества и стойката се променя. А от това следва, че ставите понасят много голямо натоварване, а гръбначният стълб приема формата на буква „S“ и логично това причинява много болки. А ходилата също понасят огромно натоварване и то най-вече възглавничките.
Медицинските специалисти се обявяват твърдо против дамските обувки на висок ток, защото освен всичко друго, те водят до свиване кръвоносните съдове, а това пък води до нежелано главоболие.
В никакъв случай не казваме, че красивите високи обувки трябва изцяло да бъдат забравени. На всяка дама й се налага да посещава официални събития, на които задължително високите токчета са част от тоалета й. Просто тези обувки не трябва да са за ежедневна употреба. Изследвания сочат, че оптималната височина за токче на дамска обувка е максимум четири сантиметра. Естествено отново става дума за търсенето на златна среда – комфорт, съчетан с красива визия без болки в краката и гърба.
Осъзнаваме, че общественото мнение налага на всички дами да са зашеметяващи всеки ден и това води до компромиси със здравето и удобството им. Но няма място за тревога – по магазините за обувки има хиляди варианти, които са подходящи за официални облекла, както и за по-неформални тоалети, само трябва да се разходите и да ги разгледате, звучи като много добро предложение, нали?